O kávě

Ze slabiny přednost

Ve Vietnamu se převážně kultivuje kávový druh Coffea Canephora, do které se řadí i robusta. Tato káva je pro mnoho odborníků synonymem pro nízkou kvalitu a lacinost. Ovšem i robusta má své přednosti a pokud najdeme kvalitní, výběrovou robustu, určitě má co nabídnout. Nejenže v sobě robusta obsahuje více povzbuzujících a antioxidačních látek, ale také je to silnější keř, a tak k jejímu pěstování není potřeba tolik pesticidů a chemických látek. Kvalitní robusta tedy nejen skvěle chutná, má i větší povzbuzující účinky a je zdravější!

Původ kávy Dak Lak

Naše káva pochází z provincie Dak Lak ležící v Jižním Vietnamu. Tato provincie je známá pro její rozlehlé kávové plantáže, které produkují tu nejkvalitnější kávu ve Vietnamu. Kvalita kávy Dak Lak z ní postupně udělala jednu z nejdůležitějších komodit provincie, na které je obživou závislých až milión místních obyvatel.

Původ pěstování kávy v provincii Dak Lak je zahalen legendami. Říká se, že všechny kávovníky v provincii pochází ze zrn, které si vybral místní druh cibetky, živící se jen těmi nejchutnějšími kávovými zrny. Skutečností je, že provincie Dak Lak je dodnes centrem obchodu s kávou a na jejím území se ročně konají různé festivaly oslavující tuto komoditu.

Poctivou prací k nejvyšší kvalitě

Aby bylo možné garantovat nejvyšší kvalitu kávy Dak Lak, farmáři sbírají kávu vždy ručně. Jen a pouze pomocí ručního sběru se dá dostatečně rozpoznat zralost plodů. Po sběru se káva dále zpracovává praným procesem, který je užitečný především pro jeho schopnost rozdělit vadné plody od zdravých. Kávu následně pražíme pomocí nejnovějších technologií v oboru, pod dohledem předního italského odborníka – Roberta Trevisiana.

  • sběru se účastní i mladší členové rodiny
  • Farmáři Cuong a Duc při sběru
  • Coffea Canephora
  • kontrola kvality před balením
  • výhled z farmy
  • oddělovač
  • plantáž
  • práce před úsvitem
  • navštívení místní pražírny
  • zrna před převozem
  • členění mokrým procesem
  • členění kávy
  • sušení
  • sušení kávy
  • Zrnka po sklizni
  • Cuong a Long

Máte kavárnu nebo restauraci?

Chcete kávu do kanceláře?

daklak-circle