Publikováno

Historie vietnamské kávy

historie vietnamské kávy

Vietnam je druhým největším vývozcem kávy na světě. Vietnamská káva se stala nedílnou součástí světových koncernů jako Nestle, či Tchibo, ale až do nedávna se málokdo o kávě z Vietnamu chtěl dozvědět více. Tento trend se ovšem mění a vietnamská káva se v současnosti rychle dostává do popředí zájmu. Jistě každý z nás již někdy slyšel o vietnamské překapávané kávě phin cafe, nebo vietnamské ledové kávě cafe da.

A jak se tedy káva dostala až do Vietnamu?

Kávu do Vietnamu přivezli Francouzští kolonisté již v roce 1857, ale kvůli neutuchající politické situaci se rozmach kávové produkce podařil až na konci 20. století po skončení

vietnamská ledová káva

vietnamská ledová káva

Vietnamské války v roce 1975. A rozmach to byl opravdu obrovský, jelikož se za necelých 40 let rozšířila produkce z 20 tisíc hektarů na 500 tisíc hektarů! V minulém roce Vietnam vyprodukoval 1.15 miliónů tun kávy, jen pro představu, Brazílie v minulém roce vyprodukovala 1.8 miliónů tun kávy a přitom je rozlohou 25x větší. Zajímavé na vietnamské produkci je i to, že v současnosti její produkci brzdí i válečná historie, jelikož mnoho nekultivovaných půd obsahují nevybuchlé miny z Vietnamské války.

Kde se káva ve Vietnamu pěstuje?

Káva se ve Vietnamu pěstuje převážně ve střední části země v regionech Dak Lak, Kontum, Lam Dong, nebo v jižní části země v regionech Dong Nai, nebo Binh Phuoc, které jsou bohaté na úrodnou půdu a které mají správné klimatické podmínky. Díky nižší nadmořské výšce se ve Vietnamu daří převážně kávovému druhu Coffea Canephora (robusta), která je silnější a také odolnější proti škůdcům než arabika. 

Jak tamní kávu vlastně pijí?

Francouzský vliv se ve Vietnamu výrazně podepsal a to nejen v architektuře, ale také i ve způsobu konzumaci kávy. Konzumace kávy ve Vietnamu se stala součástí společenské interakce, kde se dbá převážně na rituál přípravy kávy a atmosféru, se kterou káva souvisí. Káva ve Vietnamu není totiž pouze část rychlého občerstvení, kdy vám barista kávu naservíruje, ale kávu si ve Vietnamu v kavárně každý připraví sám pomocí phin filtru. Hosté si sami dokáží připravit i vietnamskou ledovou kávu. Stejně jako rituál přípravy čaje v Japonsku, nebo v Číně má tedy Vietnam také svůj vlastní rituál. Dílem náhody a Vietnamských dějin se ale nejedná o čaj ale o kávu.

Bourání tradic

Ovšem i rituální tradice pití kávy se s mladší generací mění a ve Vietnamu se začínají hojně objevovat kavárny s evropským nádechem, a tak pojmy jako espresso, či cappuccino už jsou ve Vietnamu běžnou záležitostí. Je nutné dodat, že vietnamská káva se výborně hodí i k alternativním způsobům přípravy kávy jako jsou french press a aero press. Každý kávový nadšenec by si vietnamskou kávu měl alespoň jednou vyzkoušet i třeba s french pressem.

Plakát zachycující francouzskou nadvládu

Plakát zachycující francouzskou nadvládu

kavárna ve Vietnamu

kavárna ve Vietnamu

Vietnam se Západem čím dál více inspiruje

Vietnam se Západem čím dál více inspiruje

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *