Publikováno

Ede: Etnikum, které předběhla sláva místní kávy

Etnická skupina Ede

Provincie Dak Lak je známá pro pěstování a vývoz kávy. Vietnamská produkce je po té Brazilské druhou největší a není se proto čemu divit, že většinu tamější krajiny objímají husté plantáže kávovníků. Pokud máte štěstí a navštívíte tento kousek Země v období květu, spatříte něco úžasného. V případě, že květenství minete, další zajímavost tohoto kraje vám neuteče nikdy. I když hbité nohy by na to měla.

Pokračování textu Ede: Etnikum, které předběhla sláva místní kávy

Publikováno

Eliášova přednáška o dobré kávě

Eliáš

Dne 15.4. a 16.4. jsme se zúčastnili Zlínského festivalu Culturea, která měla za cíl přiblížit veřejnosti vietnamskou a španělskou kulturu. Za 2 dny jsme stihli 4 přednášky a vyslechlo si nás přes 150 lidí. I když toto číslo není nikterak vysoké, díky přednáškám jsme si dokázali udělat bližší představu o tom, co lidi na kávě vlastně zajímá. Pokračování textu Eliášova přednáška o dobré kávě

Publikováno

Jak na kávu s french pressem?

french press

Na kvalitní kávu nemusíte chodit stále jen do kaváren a k baristům. S French pressem si jednoduše a pohodlně připravíte kvalitní kávu během pár okamžiků i doma.

Ptáte se, v čem tkví neustále rostoucí oblíbenost french pressu? Odpověď je více než jednoduchá. French press je ve své podstatě skleněná konvička, která je opatřena víčkem se sítovým pístem. Netřeba tedy investovat do drahých strojů při prvopočátcích vaší kávové expedice. Výhodou je opravdu nízká počáteční cena a i snadnost přípravy. Pokračování textu Jak na kávu s french pressem?

Publikováno

Káva v kanceláři: snadný a účinný benefit

káva do kanceláře

Vy ještě nemáte v kanceláři kávovar? Doporučujeme to co nejrychleji napravit. Ptáte se proč?

Káva jako přestávka

Příprava kávy je rituál, který trvá určitý čas. Přestávka na kávu nikdy netrvá minutu. Zaměstnanci se tak mohou při přípravě a pití kávy dostatečně odreagovat a být připraveni plnit další úkoly.

Většina lidí si dává “tu svou” kávu pravidelně, v určitou denní hodinu. Někteří vypijí šálek v 10 dopoledne, jiní odpoledne kolem druhé. Tak či onak, jedná se o pravidelný rituál, přestávku který jako zaměstnavatel tolerujete.

Člověk udrží pozornost u monotónní činnosti jen po omezenou dobu. Nenuťte je se přemáhat.

Káva jako místo pro shromáždění

Kávovar by měl být umístěn v prostoru. Nejlépe v takovém, kde se vejde hned několik osob najednou a mohou si tak chodit doplňovat energii skupinově.

káva přestávka

zdroj: https://pixabay.com/static/uploads/photo/2016/02/03/17/38/coffee-break-1177540_960_720.jpg

Pokud se u šálku kávy sejde více lidí, je pravděpodobné, že si začnou povídat, uvolní se a na chvíli se oprostí od pracovních úkolů a myšlení. Možné je však také to, že pod vlivem stoupající hladiny kofeinu vymyslí něco zcela nového, co obohatí kolektiv nebo vylepší procesy ve firmě.

Káva jako energie

Bez potřebné síly a energie je každý úkol složitější a pracovní den nekonečnější. Účinků kávy si je vědom prakticky každý a většina z nás jich také využívá. Někdo vyloženě ze zvyku, někdo právě v momentě, kdy potřebuje “nakopnout”. Tak jako tak, věci jdou po několika doušcích snáze od ruky, souhlasíte?

Mít v kanceláři kávovar je určitě skvělá věc. Mít do něj dobrou náplň – kvalitní kávu – je ještě lepší!

Publikováno

Může se stát sýr s kávou nový trend současnosti?

Sýr a káva

Káva se sýrem je posledním hitem v kavárenském průmyslu, který se začal velmi rychle rozšiřovat. Tato zvláštní kombinace se v malé míře připravuje v kavárnách na obou amerických kontinentech a už se začala objevovat i v Evropě, konkrétně ve Velké Británii. Mnoho majitelů kaváren dokonce začínají své kavárny nazývat „Coffee and Cheese“. Pokračování textu Může se stát sýr s kávou nový trend současnosti?

Publikováno

5 základních tipů pro lepší kvality kávy

dobrá káva

Říká se, že začátek dne je nejdůležitější část z celého dne, nejen, že startujeme nový den s mnoha možnostmi ale i ze stravovacího hlediska je rozhodující. Všichni určitě znáte, jaké je občas nestíhat snídani, s trochou kofeinu ale přesto můžeme zabránit nesoustředěnosti či velké únavě v průběhu dne. Proto vám přinášíme 5 tipů, jak si kávu vychutnat v ranních momentech ještě lépe! Pokračování textu 5 základních tipů pro lepší kvality kávy

Publikováno

Může být káva součástí zdravé výživy?

zdravá snídaně

Po mnoha století se lidé dohadovali o účincích kávy na lidský organismus. Pro mnohé je káva účinný antioxidant, kdežto pro druhé je káva symbolem „provinilého potěšení´. Avšak zdá se, že o finální slovo si řekly vědecké studie posledních let, které došly k závěru, že je káva konzumovaná v přiměřené míře všeobecně zdravá, což určitě potěší nejen milovníky této komodity. Nutno dodat, že slovo „všeobecně“ hraje důležitou roli a konzumaci kofeinu by se měli vyhnout lidé s poruchou spánku a těhotné ženy.

Pokračování textu Může být káva součástí zdravé výživy?

Publikováno

Zelená káva: zázrak pro váš metabolismus

zelená káva

Když se řekne káva, většina z nás si představí plantáž plnou kávovníků se sytě červenými bobulemi nebo rovnou voňavá, čerstvě upražená zrnka hnědé barvyMezi těmito dvěma představami ale chybí jistý mezistupeň – zelená káva. Ta je předmětem mnoha výzkumů a diskuzí. Údajně totiž pomáhá při hubnutí. Jak je to se zelenou kávou doopravdy? Je opravdu tak zdravá, jak se o ní říká? Pokračování textu Zelená káva: zázrak pro váš metabolismus

Publikováno

Káva a sport

kolo

Člověka překvapí, že v trhu dominujícím dražšími energetickými nápoji a takzvané pre-workout, neboli před- tréninkovými nápoji, jsme mnoho let přehlíželi v podstatě levnější a přírodnější alternativu v podobě kávy. Káva jakožto před-tréninkový nápoj se v poslední době mezi sportovce stala velmi populární a my Vám zde poskytneme 5 hlavních důvodů proč.  Pokračování textu Káva a sport