Publikováno

Souboj odrůd: Arabika vs. Robusta

Robusta proti arabice

Víte, jakou kávu pijete? Tu pravou nebo instantní? Mletou nebo zrnkovou? Arabiku nebo Robustu? Předpokládáme, že všechny otázky jste zodpověděli okamžitě. Takováto rozdělení jsou totiž v dnešní společnosti běžná.

Běžné je ovšem také dělení kávy pouze a jen na tyto dvě odrůdy. Arabika i Robusta pod sebou obsahují několik desítek konkrétních druhů a jakékoliv škatulkování je tak dosti mimo mísu.

Pojďme odhodit předsudky a podívat se na hlavní pozitiva a negativa jednotlivých odrůd.

Arabika – korunovaná královna?

Arabika je považována za královnu mezi kávovými odrůdami právem, už díky jejímu podílu na trhu. Ten překračuje 70 % světové produkce kávy. Existuje přes 80 druhů Arabiky, které se svou kvalitou samozřejmě velmi liší.

Pěstuje se zejména v Latinské Americe a Střední a Východní Africe. Pěstitelsky náročná odrůda je choulostivá na škůdce a plísně, je třeba ji většinou ošetřovat chemicky. Zrna mají charakteristickou zakřivenou rýhu uprostřed.

100% Arabika
zdroj: melitta-bellacrema-selection-2013.trnd.com/uploads/2013/05/arabica_gro%C3%9F.jpg

V chuti převládají kyselejší tóny, opět ale nelze říci, že takto chutnají všechny její druhy. Některé jsou naopak chutí nasládlé, ovocné atd. Obsahuje méně kofeinu (kolem 1,5 %) a tak je vhodná pro ty, kteří jsou zvyklí pít více šálků kávy denně.

Robusta – zdravější a energičtější alternativa?

Robusta je méně známější odrůda kávy, pojmenovaná podle možností svého vzrůstu (až 15 metrů). Je méně náročná na pěstování, za což vděčí vyššímu obsahu kofeinu a antioxidantů, až 3x tolik. A to už je pořádná dávka energie. V praxi vás tak jeden šálek Robusty “nakopne” vydatněji a je i zdravější.

Často se můžeme setkat s názory, že jediná pravá káva je vyrobena ze 100% Arabiky. Mnoho “kávomilů” vám s radostí vysvětlí, že jakmile se v balíčku jejich oblíbené kávy nachází příměs čehokoliv jiného, zejména Robusty, jedná se o nekvalitní produkt. Nemohou být dále od pravdy.

Pokud je přebytečná, levná Robusta použita pouze jako “výplň” balení jakési kávy Arabika, bude se s největší pravděpodobností jednat o nekvalitní, průmyslově pěstovanou kávu, kterou si dostatečně nevychutnáte.

kofein v arabice a robustě

Vyzkoušeli jste už ale 100% Robustu?

Vyznačuje se zcela jiným spektrem chutí. Převládají zemitější, méně kyselé tóny, takže chutná těm, kteří některé druhy Arabiky nemusí pro jejich výrazně kyselou chuť.

Shrnutí vlastností Arabiky:

Shrnutí vlastností Robusty:

  • ● větší výběr (kolem 80 druhů)
  • ● pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách
  • ● náchylná na škůdce, plísně – potřeba chemicky ošetřovat
  • ● více cukru a tuku v zrnu – výraznější chuť
  • ● většina druhů chutná kyseleji
  • ● menší výběr (několik druhů)
  • ● pěstuje se v nižších nadmořských výškách
  • ● odolná – není třeba přidávat chemii
  • ● méně cukru a tuku v zrnu – zemitější, nahořklá chuť
  • ● více kofeinu

Tak kterou z nich si vybrat?

Odrůdy kávovníku Arabika a Robusta se liší v mnohém. Tvrdit, že Arabika je dobrá a Robusta ne, je podobné, jako vybírat mezi automobilem a motorkou. Můžete si zakoupit kvalitní auto s vybranými technologiemi a materiály, stejně tak si můžete pořídit skvělou motorku. V obou těchto obřích kategoriích se ale najdou výrobky, které sice podmínku čtyř / dvou kol splňují, ostatními vlastnostmi včetně kvality se ale velmi liší.

Při koupi kávy doporučujeme zajímat se více o její původ a nehledět pouze na cenu. Čtvrtkilové balení mleté kávy za 49,- v akci sice láká ke vložení do košíku. Tím, co ve skutečnosti kupujete, si ale jisti být nemůžete.

Nehodnoťte kávu podle zaběhlých klišé a poznejte výjimečnost kávové odrůdy Robusta!