Publikováno

Vietnamská káva na phin filtr

phin

Phin filtr je tradiční vietnamský překapávač na přípravu vietnamské kávy, tzv. „cà phê sữa đá“ (dosl. překlad: ledová káva s mlékem). Příprava tohoto chutného nápoje je velmi jednoduchá a zabere jen několik minut, při němž zažijete pár pohodových a nezaměnitelných chvil při čekání na kávu.Filtr obsahuje 3 součástky: kovový hrníček, vnitřní sítko s držátkem a víčko. 

Zajímavost

Káva dorazila do Vietnamu průběhu 18. a 19.st., v době kolonizace, prostřednictvím Francouzů a Holanďanů. Místo čerstvého mléka začali používat slazené kondenzované mléko, které bylo lépe uskladnitelné a tudíž dostupnější.

Návod na přípravu

Co potřebujete

  • • phin filtr (k dostání i v našem eshopu)
  • • slazené kondenzované mléko
  • • voda
  • • středně namletou kávu (doporučujeme druh robusta Dak Lak Dark)
sladké kondenzované mléko
zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Condensed_soymilk_flickr_user_veganbaking_net.jpg

Příprava

  • Přidáme do sklenice kondenzované mléko dle chuti.
  • Do překapávače (tj. kovový hrníček) nasypeme 2–3 lžičky hrubě namleté kávy.
  • Přiklopte kávu vnitřním sítkem a jemně zatlačte na držátko sítky.
  • Přilijeme horkou vodu cca 20 ml a počkáme 20 sekund. Jestliže voda nebude odkapávat, ale proteče sítkem, je potřeba ho přitlačit víc.
  • Naplňte vodu až po okraj a přikryjte víčkem.
  • Až překapá voda z filtru do skleničky, sejměte filtr a zamíchejte důkladně aby se smíchalo mléko s kávou.
Vietnamský phin filter